Błyskawiczna zapiekanka z tortellini - pożywny obiad z półproduktów
2021-07-12
łatwy
30 min
2
Dieta wegetariańska
Błyskawiczna zapiekanka z tortellini to posiłek, który możesz przygotować naprawdę w 30 minut - jeśli dobrze zorganizujesz sobie pracę w kuchni. Postaramy się ci w tym pomóc. Na dodatek zapeikanka jest pożywna, można ją też przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.
SKŁADNIKI
- 250 g tortellini ze szpinakiem albo z prosciutto
- 20 dag sera żółtego (najlepiej ostrzejszego w smaku)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności włączyć piekarnik i rozgrzewać go do temperatury 180ºC
- Wstawić wodę na pierożki - gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej tortellini i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę posiekać drobno, na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej cebulę. Gdy się zeszkli pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażyć do odparowania i zgęstnienia sosu.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przełożyć do niego pierożki, polać ciepłym sosem i posypać startym serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.