Błyskawiczna zapiekanka z tortellini - pożywny obiad z półproduktów

Błyskawiczna zapiekanka z tortellini - pożywny obiad z półproduktów
Autor: Shutterstock Gotowe pierożki tortellini można wykorzystać na wiele sposobów, także do przygotowania zapiekanek
łatwy
30 min
2

Dieta wegetariańska

Błyskawiczna zapiekanka z tortellini to posiłek, który możesz przygotować naprawdę w 30 minut - jeśli dobrze zorganizujesz sobie pracę w kuchni. Postaramy się ci w tym pomóc. Na dodatek zapeikanka jest  pożywna, można ją też przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.

SKŁADNIKI

  • 250 g tortellini ze szpinakiem albo z prosciutto
  • 20 dag sera żółtego (najlepiej ostrzejszego w smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności włączyć piekarnik i rozgrzewać go do  temperatury 180ºC
  • Wstawić wodę na pierożki - gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej tortellini i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cebulę posiekać drobno, na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej cebulę. Gdy się zeszkli pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażyć do odparowania i zgęstnienia sosu.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przełożyć do niego  pierożki, polać ciepłym sosem i posypać startym serem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej