Bliny z grzybami - pomysł na świeże grzyby

Bliny z grzybami - pomysł na świeże grzyby
Autor: thinkstockphotos.com Z blinów można też ułożyć tort grzybowy, przeplatając placki farszem
średni
30 min
4

Bliny to placki podobne do naleśników - znak rozpoznawczy kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Można podawać je w różnych wersjach, ale najczęściej serwowane są na wytrawnie. Świeże grzyby doskonale pasują do tych specjałów! Podajemy przepis na bliny z grzybami. Można wykorzystać świeże borowiki, podgrzybki lub kurki.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • ½ szklanki zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • nadzienie:
  • ok. ½ kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub kurki)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć i pokroić. Podsmażyć na maśle, doprawić.
  • Z mąki wymieszanej z roztopionym masłem, żółtkami oraz zsiadłym mlekiem wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić.
  • Delikatnie połączyć z ubitą pianą i ostrożnie wymieszać.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć po kilka placków naraz - nałożyć po łyżce nadzienia (3-4 placki) i zalać ciastem tak, by przykryło nadzienie i utworzyły się placuszki. Smażymy z obu stron.