Bliny z grzybami - pomysł na świeże grzyby
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Bliny to placki podobne do naleśników - znak rozpoznawczy kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Można podawać je w różnych wersjach, ale najczęściej serwowane są na wytrawnie. Świeże grzyby doskonale pasują do tych specjałów! Podajemy przepis na bliny z grzybami. Można wykorzystać świeże borowiki, podgrzybki lub kurki.
SKŁADNIKI
- ciasto:
 - 35 dag mąki
 - 10 dag masła
 - 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
 - ½ szklanki zsiadłego mleka
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 - nadzienie:
 - ok. ½ kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub kurki)
 - 2 łyżki masła
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć i pokroić. Podsmażyć na maśle, doprawić.
 - Z mąki wymieszanej z roztopionym masłem, żółtkami oraz zsiadłym mlekiem wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić.
 - Delikatnie połączyć z ubitą pianą i ostrożnie wymieszać.
 - Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć po kilka placków naraz - nałożyć po łyżce nadzienia (3-4 placki) i zalać ciastem tak, by przykryło nadzienie i utworzyły się placuszki. Smażymy z obu stron.