Bliny z grzybami - pomysł na świeże grzyby
2021-03-29
średni
30 min
4
Bliny to placki podobne do naleśników - znak rozpoznawczy kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Można podawać je w różnych wersjach, ale najczęściej serwowane są na wytrawnie. Świeże grzyby doskonale pasują do tych specjałów! Podajemy przepis na bliny z grzybami. Można wykorzystać świeże borowiki, podgrzybki lub kurki.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- ½ szklanki zsiadłego mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- nadzienie:
- ok. ½ kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub kurki)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć i pokroić. Podsmażyć na maśle, doprawić.
- Z mąki wymieszanej z roztopionym masłem, żółtkami oraz zsiadłym mlekiem wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić.
- Delikatnie połączyć z ubitą pianą i ostrożnie wymieszać.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć po kilka placków naraz - nałożyć po łyżce nadzienia (3-4 placki) i zalać ciastem tak, by przykryło nadzienie i utworzyły się placuszki. Smażymy z obu stron.