Bezmięsne kotleciki z serka wiejskiego to prawdziwy hit. Rodzina będzie podjadać prosto z patelni

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jesteś na diecie wegetariańskiej, ale tęsknisz za kotlecikami? Nic prostszego! Wcale nie potrzeba dużo pracy, by przygotować przepyszne wegetariańskie kotleciki. Cała rodzina, nawet ci, którzy są zapalonymi mięsożercami, będzie zachwycona tymi aromatycznymi bezmięsnymi kotlecikami. Poznaj przepis na chrupiące kotleciki z serka wiejskiego.
Co na obiad bez mięsa? Te kotleciki to strzał w 10
Kotleciki z serka wiejskiego to idealny pomysł na bezmięsny obiad. Kotleciki są niezwykle aromatyczne i sprawią, że przez długi czas będziemy syci. Nasze kotleciki można podawać, z czym tylko mamy ochotę. Idealnie pasować będą gotowane ziemniaki oraz różne kasze.
Jako dodatek warzywny świetnie sprawdzi się marchewka z groszkiem lub buraczki na ciepło. Te kotleciki sprawią, że z pewnością nie będzie smakować nam mięsa podczas pałaszowania obiadu.
Co ciekawe, do kotlecików możemy użyć ulubionego serek wiejski - zarówno w wersji light, jak i wysokobiałkowej. Same kotleciki wychodzą bardzo delikatne w środku, jednocześnie będąc przyjemnie chrupiące na zewnątrz.
Bezmięsne kotleciki. Obiad, który zasmakuje wszystkim
Samo przygotowanie kotlecików jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać serek wiejski z surowym jajkiem i płatkami owsianymi. Zostawiamy masę na 5-10 minut, by odpowiednio napęczniała.
W tym czasie drobno kroimy nasze jajka. Można je również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do masy wraz z musztardą, koperkiem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy, obtaczamy w bułce i smażymy na złocisty kolor.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- surowe jajko
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- Drobno posiekany koperek
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski mieszamy z płatkami owsianymi i surowym jajkiem.
- Odstawiamy na bok, by płatki napęczniały.
- Jajka drobno siekamy.
- Dodajemy posiekane jajka do masy.
- Dodajemy musztardę, koperek i doprawiamy.
- Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Z masy formujemy kotleciki.
- Panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.