Bakłażany z grilla z sosem pomidorowym - jak zrobić?

2021-03-29
Wytworne bakłażany
Autor: Shutterstock Pyszne bakłażany w pomidorowym sosie - elegancka przekąska
łatwy
30 min
4

Grillowane bakłażany w pysznym pomidorowo-serowym sosie są smaczne i łatwe do zrobienia. Doskonale sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • opakowanie serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • świeże liście bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły.
  • W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut.
  • Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy.
  • Dekorujemy liśćmi bazylii.