Bakłażany z grilla z sosem pomidorowym - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grillowane bakłażany w pysznym pomidorowo-serowym sosie są smaczne i łatwe do zrobienia. Doskonale sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- opakowanie serka topionego
- sól
- pieprz
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- świeże liście bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły.
- W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut.
- Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy.
- Dekorujemy liśćmi bazylii.