Bakłażany po kaszmirsku - jak przyrządzić?
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Tradycja przyrządzania bakłażanów wywodzi się z Indii, warto więc sięgnąć do źródeł i wypróbować przepis na bakłażany po kaszmirsku. Doprawione kurkumą, chilli i pieprzem oberżyny smakują wyraziście i egzotycznie. Spróbuj!
SKŁADNIKI
- 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
- 1 cebula
- 1 średni lub 2 małe pomidory
- 1 łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki, cukru,
- sól, pieprz
- odrobina chilli
- 70-100 ml śmietanki 30%
- olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany włóż na ok. 20-30 min do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika. Możesz lekko naciąć skórkę, wtedy odparowujący sok będzie miał gdzie ujść i nie "wybuchnie". Wyciągnij je, kiedy będą już miękkie.
W międzyczasie pokrój drobno cebulę i pomidory. Podsmaż najpierw cebulkę, dodaj pomidory i podduś.
Kiedy bakłażany będą już miękkie, odetnij ogonki i zdejmij skórkę, a następnie drobno je posiekaj i dodaj do cebuli i pomidorów. Dopraw od razu, możesz wlać też śmietankę (30 proc. się nie zważy) i dolej nieco wody.
Duś na małym ogniu ok. 10-15 min. Podawaj z grzankami albo ryżem.