Aromatyczne duszone warzywa - pyszny gulasz w wersji wege
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Gulasz w wersji wegetariańskiej - pełen aromatycznych warzyw, pożywny i smaczny. Może być daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Potrawa jednogarnkowa nie wymaga specjalistycznie wyposażonej kuchni - zrobimy go w kawalerce, czy na kempingu. Można zrobić na zapas, świetnie smakuje odgrzewany.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 2 gałązki szałwii
- 2 łyżki masła
- 250 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 330 ml soku pomidorowego
- 1 szklankę bulionu warzywnego
- 100 ml mocnego wytrawnego czerwonego wina
- sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Szałwię umyj i posiekaj, to samo zrób z kiszoną kapustą, cebulę pokrój w krążki.
- Na dużej patelni zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle, dodaj ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś około pięciu minut.
- Następnie wlej bulion, sok pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kwadrans. Potem zdejmij pokrywkę i podgrzewaj potrawę do momentu, aż płyn odparuje.
- Podawaj z ryżem lub po prostu z chlebem, którym wybierzesz do końca smakowite resztki.