Aromatyczna marchewka duszona z curry i cebulą - ożywi ciało i duszę
2021-11-15
łatwy
15 min
4
Marchewka duszona z curry i cebulą to jarzynka na ciepło, doskonale pasująca do mięs - pełna aromatu, lekko rozgrzewająca i ze sporą dawką witamin. Przygotujesz ją szybko, jest niedroga, a składniki na nią - powszechnie dostępne.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 8-10 ładnych marchewek średniej wielkości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- mała szczypta cynamonu
- 0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- ok. 1/3 łyżeczki curry
- 3-5 łyżek sosu Worcester
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek bulionu lub wody do podlewania w trakcie duszenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew umyć i obrać, pokroić na ukośne plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w piórka.
- Rozgrzać olej na głębokiej patelni, wrzucić cebulę i podsmażyć ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia, po czym dorzucić pokrojona marchewkę. Dodać masło, całość oprószyć solą i pieprzem, zmniejszyć płomień, przykryć patelnię i smażyć ok. 10 minut, mieszając co kilka minut.
- Dolać kilka łyżek bulionu lub wody, dodać curry, wędzoną paprykę, cynamon oraz posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka (w razie potrzeby uzupełnić płyn).
- Na koniec dodać sos Worcester oraz posiekaną natkę pietruszki i już bez pokrywki - mieszając - smażyć kilka minut.
Zasmażane buraczki: najlepszy przepis na jarzynkę na ciepło