Marchewka duszona z jabłkiem - inny sposób na marchewkę do obiadu

Marchewka duszona z jabłkiem - inny sposób na marchewkę do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna duszona marchewka z jabłkiem to pomysł na inną jarzynkę niż tradycyjna marchewka z groszkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marchewkę z jabłkiem najczęściej  przygotowujemy jako surówkę. Nie wszyscy jednak lubią i mogą jeść surowe warzywa. Marchewka na ciepło także jest  zdrowa, a odpowiednio przyrządzona - pyszna. Zamiast tradycyjnej marchewki z groszkiem, wypróbuj nasz przepis na marchewkę duszoną z jabłkami.

Składniki

  • 40 dag marchwi

  • 30 dag twardych kwaskowych jabłek (antonówki, renety)

  • łyżka tłuszczu (masło, olej, oliwa)

  • sól i cukier do smaku

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do rondelka, podlać wrzącą wodą posolić, dodać 1/2 łyżki masła i odrobinę cukru. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu.

  • Gdy marchewka zacznie mięknąć, dodać do niej jabłka, wcześniej obrane i również starte na tarce o dużych oczkach. Gotować ok. 2-3 minuty.

  • Ostawić, przyprawić do smaku solą i  sokiem z cytryny. Podawać bezpośrednio po uduszeniu, posypaną natką pietruszki.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5