Glazurowana marchewka z pomarańczami

2021-03-29
Glazurowana marchewka
Autor: thinkstockphotos.com Marchewkę można pokroić nożem falistym, dzięki czemu jej kształt zachęci do jedzenia największych niejadków.  
łatwy
20 min
4

Glazurowana marchewka z pomarańczami może stanowić pyszną jarzynę na ciepło dla dorosłego i dziecka lub posłużyć jako dodatek do dania głównego. W którejkolwiek z form podana, na pewno będzie wyśmienicie smakowała.

SKŁADNIKI

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Marchewki umyj i obierz, pokrój po skosie w plasterki, a następnie ugotuj al dente w osolonej wodzie.

    Z  pomarańczy otrzeć skórkę, wycisnąć sok. 

    Do szerokiego rondla z grubym dnem włóż odsączone z wody ugotowane marchewki, skórkę i sok z pomarańczy, dodaj cukier i masło klarowane lub oliwę.

    Rondel umieść na palniku i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, często potrząsając i kołysząc naczyniem, żeby powstający karmel równomiernie pokrył glazurą wszystkie warzywa w rondlu.

    Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i zamieszaj. 

    Marchewki podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dań obiadowych.