Aromatyczna kasza gryczana z podgrzybkami [przepis]

2021-03-29
Beata Lekszycka
Kasza gryczana z podgrzybkami
Autor: Shutterstock Kasza gryczana z podgrzybkami to klasyka kuchni polskiej.
łatwy
25 min
4

Latem i jesienią w lasach pojawiają się różnorodne grzyby, w tym podgrzybki. Wyróżniają się wspaniałym aromatem, a w towarzystwie kaszy zamieniają się w pożywne danie obiadowe. Sprawdź, jak przygotować sycącą kaszę gryczaną z podgrzybkami.

SKŁADNIKI

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 50 dag kg podgrzybków
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Grzyby oczyścić, umyć. Cebule pokroić. podsmażyć na oleju na patelni, dodać do nich pokrojone podgrzybki i dusić, aż będą miękkie.

    Dodać sól, pieprz, majeranek, na końcu wlać mleko i podgotować, aż się zredukuje do gęstego sosu.

    Kaszę gotować w osolonej wodzie 15 minut. Podawać z grzybami z sosem.

Beata Lekszycka