Tartaletki z polskimi jabłkami - przepis z MasterChefa

tartaletki z jabłkami
Autor: Firma Bracia Urbanek Tartaletki z jabłkami 
średni
50 min
4

Podajemy przepis na tartaletki według Basi Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji programu "MasterChef". Małe babeczki z jabłkami zachwyciły jurorów, warto więc przygotować je w domu i podać na deser lub jako słodką przystawkę. Oto przepis na pyszne tartaletki jabłkowe Basi Ritz. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche: 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli
  • Jabłka pieczone: 4 jabłka
  • 25 g rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru brązowego
  • Sos karmelowy: 1 szklanka cukru
  • 100 ml wody
  • 60 g masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • Sok z pieczenia jabłek
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieść szybko ciasto kruche, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Rozwałkowywać po schłodzeniu na grubość ok. 5 mm i wycinać szklanką koła.
  • Układać ciasto do pasujących foremek silikonowych do tarletek, placek powinien pokryć całe dno formy.
  • Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni C piecu do bardzo delikatnego zarumienienia. Odstawić ciasto w foremkach do lekkiego wystudzenia.
  • Jabłka obrać, pokroić na drobne plasterki, przełożyć na blachę do pieczenia.
  • Wymieszać jabłka z rodzynkami wcześniej macerowanymi w rumie, dobrze posypać cynamonem i brązowym cukrem, w zależności od stopnia kwasowości owoców. Piec w temperaturze 190 stopni C, aż jabłka zmiękną. W trakcie pieczenia delikatnie przemieszać całość. Po upieczeniu jabłka przestudzić, zlać i odstawić nadmiar wydzielonego soku.
  • Do wysokiego rondla lub garnka wsypać cukier, dodać wodę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia, gotować do momentu, kiedy cukier zacznie się karmelizować. Nie dopuścić do spalenia, karmel powinien przyjąć bursztynową barwę – w trakcie gotowania raczej poruszać patelnią niż mieszać łyżką. Gdy karmel nabierze koloru dodać masło i dobrze wymieszać. Wolno wlewać śmietanę ciągle mieszając sos trzepaczką balonową. Masa będzie się podnosić i dobrze bąblować. Należy bardzo uważać by się nie poparzyć. Wmieszać na koniec sok z pieczenia jabłek. Gotowy sos lekko wystudzić.
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Jabłka nałożyć na upieczone spody i zapiec w temperaturze 180 stopni C przez 5-10 minut. Podawać gorące z bitą śmietaną i ciepłym sosem karmelowym.