Świąteczne kruche ciasteczka z orzechami - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Świąteczne kruche ciasteczka z orzechami doskonale wpisują się w zdrowe menu świąteczne. Bakalie to źródło witamin, a dodatkowa porcja błonnika, kwasu foliowego, witaminy E, magnezu czy potasu stanowi najlepszy prezent dla organizmu.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- sól
- 80 g posiekanych drobno orzechów lub 100 g zmielonych migdałów
- do dekoracji opcjonalnie: pestki dyni, konfitura
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, cukier, żółtko i pokrojone na kawałki masło.
- Zagnieć szybko ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Ciasto wałkuj na grubość około 4 mm i wytnij foremkami ciasteczka.
- Przed upieczeniem smaruj ciasteczka rozmąconym jajkiem i dekoruj orzechami, migdałami, pestkami dyni lub konfiturą. Piecz 10-12 minut w temperaturze 200 st. C.