Ślimaczki ze śliwkami kalifornijskimi, twarogiem i płatkami migdałów: przepis na zdrowe ciasteczka

2021-03-29
materiały prasowe CPB
Ciastka ze śliwkami suszonymi: ślimaczki ze śliwkami kalifornijskimi, twarogiem i płatkami migdałów
Autor: materiały prasowe CPB Ciasteczka ślimaczki ze śliwkami kalifornijskimi są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
łatwy
45 min
4

Ciasta ze śliwkami suszonymi, twarogiem i płatkami migdałów to pełnowartościowa przekąska dla dzieci i dorosłych. Można je zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Pyszne i zdrowe mogą zastąpić zwykłą kanapkę. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dkg twarogu
  • 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • papier do pieczenia
  • 1 jajo
  •  
  • Pasta ze śliwek:
  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  • Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka).
  • Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.
  • Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki.
  • Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.
materiały prasowe CPB