Ptysie z kremem [propozycja deseru na Komunię Świętą]

Zuzanna Lubart
Ptysie z kremem [propozycja deseru na Komunię Świętą]
Autor: Shutterstock Ptysie z kremem [propozycja deseru na Komunię Świętą]
łatwy
90 min
4

Ptysie z kremem to idealna propozycja deseru z okazji Pierwszej Komunii. Zamiast lub oprócz tortu można podać lubiane przez wszystkich, leciutkie jak puch ptysie z pomarańczowym kremem. Oczywiście sprawdzą się także przy innych okazjach, takich jak urodziny, kinder bale, chrzciny itd.

SKŁADNIKI

  • 75 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 10 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj mleko i sól. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wsyp przesianą wcześniej mąkę. Mieszaj uważnie, aby masa się nie przypaliła, aż stanie się gładka i zacznie odklejać się od dna.
  • Zdejmij garnek z ognia. Wbij jajko i utrzyj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej masy wbij drugie jajko, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Nastaw piekarnik na 225 stopni. Przełóż ciasto do szprycy do tortów i wyciśnij na natłuszczoną blachę 10 ptysiów w dużej odległości. Piecz przez ok. pół godziny.
  • Wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw na 10 minut. Gdy będą jeszcze ciepłe, przekrój je na pół.
  • Aby przygotować krem, dokładnie umyj owoce. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i jednej pomarańczy, a ze wszystkich owoców wyciśnij sok.
  • Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu, wymieszaj z sokiem.
  • Ubij śmietanę z odrobiną cukru. Dodaj żelatynę z sokiem i otartą skórkę cały czas mieszając. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Ptysie napełniaj kremem na chwilę przed podaniem.
Zuzanna Lubart