Dyniowe ciasteczka z czekoladą - idealne na Halloween
2021-10-15
łatwy
70 min
4
Halloween coraz bliżej. Wypróbuj zatem przepis na dyniowe ciasteczka z czekoladą, które będą idealną przekąską w czasie halloweenowej imprezy czy zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Czekoladowe ciasteczka na Halloween są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zrobisz je bez problemu. Oto przepis!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki puree z dyni
- czekolada w płynie (może być polewa czekoladowa)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowywanie ciasteczek zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekrój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach C przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.
- Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj.
- Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.
- Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj kleksy z ciasta. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż tak przygotowanie ciasteczka do piekarnika na 12-14 minut.
- Ciasteczka udekoruj czekoladą (możesz użyć też innych ozdób), aby swoim wyglądem przypominały duchy, pająki lub dynie.