Pierniczki świąteczne: przepis na bożonarodzeniowe wypieki idealne na stół i do przystrojenia choinki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierniczki świąteczne - przepis na ten bożonarodzeniowy deser warto poznać jeszcze zanim zacznie się przedświąteczna gorączka. Najlepszy smak tych wypieków osiągamy przecież dopiero wtedy, kiedy odpowiednio skruszeją. Trwa to zwykle około 4 tygodni. Pierniczki to także doskonała dekoracja na choinkę. Trzeba tylko pamiętać, by przed upieczeniem pierniczków zrobić w nich dziurki. Kiedy będą gotowe, wykrawanie otworów może spowodować pokruszenie ciastka.
Sprawdź także >>> Pierniczki na choinkę
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki:
Niemieckie pierniczki migdałowe,
Pierniczki przekładane powidłami
Pierniczki miodowe do zawieszenia na choince.
SKŁADNIKI
- 3/4 kg mąki
- 30 dag miodu
- 25 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie składniki - miód, cukier oraz przyprawy podgrzewamy i rozpuszczamy.
- Po przestygnięciu mieszamy z sypkimi - mąką rozmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Gdy ciasto będzie za suche, można rozrobić je wodą.
- Całość wałkujemy - nie za grubo - pamiętajmy, że ciasto jeszcze wyrośnie.
- Wycinamy odpowiednie kształty ( Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.) - nie zapomnijmy, by przed włożeniem do piekarnika wykroić dziurki w ciasteczkach.
- Ostudzone pierniczki wkładamy do pudełka - najlepiej sprawdzi się metalowa puszka np. po herbacie. W czym przechować świąteczne pierniczki? Sprawdź w podanym linku.