Oponki z serem z piekarnika są pyszne i lekkie. Fit przepis na tłusty czwartek
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczone oponki serowe to obłędny przysmak nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, lekkie i niskokaloryczne. Cukier został ograniczony do minimum, a dzięki temu, że są pieczone nie nasiąkają dodatkowym tłuszczem. Oto łatwy przepis na oponki z serem z piekarnika.
Jak zrobić oponki z serem z piekarnika?
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Najpierw należy wymieszać suche składniki, a następnie połączyć je z mokrymi. Energicznie wyrobione ciasto trzeba rozwałkować i za pomocą foremek wyciąć oponki. Ułożone na blasze na papierze do pieczenia wstawia się do piekarnika. Wystarczy tylko 10 minut pieczenia i zdrowe fit oponki serowe są gotowe.
Przepis na oponki serowe z piekarnika
- To łatwy przepis na puszyste i miękkie oponki serowe.
- Ciasto robi się szybko, ponieważ wystarczy tylko wymieszać składniki. Z wyrobionego ciasta wykrawa się oponki, a potem wstawia do pieca.
- Lista składników to tylko osiem składników, które są niedrogie i zawsze dostępne.
- W zdrowej wersji oponek na tłusty czwartek ilość cukru jest minimalna. Wyczuwalna jest w nich natomiast nutka wanilii, dzięki dodatkowi aromatyzowanego cukru.
- Najlepszy będzie ser biały chudy.
- Dzięki temu, że oponki są pieczone, a nie smażone, nie nasiąkają tłuszczem. Ich kaloryczność jest zdecydowanie mniejsza niż tych tradycyjnych.
Z czym podawać oponki serowe?
Fit oponki z sera pysznie smakują bez żadnych dodatków. Jednak w tłusty czwartek można zaszaleć i podać je w towarzystwie bitej śmietany, miodu lub syropu klonowego. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub skropione polewą czekoladową. Do oponek można też podać świeże owoce lub lody w ulubionym smaku.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 250 g chudego białego sera
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszać.
- Dodać rozgnieciony widelcem biały ser, wlać śmietanę oraz wbić jajko i żółtka. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę i przełożyć ją na blat. Energicznie zagnieść, a następnie rozwałkować.
- Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykroić kółka. Za pomocą kieliszka lub bardzo małej okrągłej foremki na środku wyciąć mniejsze otwory. Układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.