Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem to ciekawa, słona przekąska dla tych, co nie przepadają za deserami. Idealna na imprezy - jako dodatek do piwa i wina. Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem sprawdzą się też jako drugie śniadanie lub zastąpią paszteciki do barszczu.
Aby uzyskać smaczne i wyrośnięte muffiny należy pamiętać o podstawowej zasadzie: składniki suche należy mieszać w jednej misce, mokre – w drugiej, następnie mokre należy przelać do suchych i wymieszać. Ale należy pamiętać, by robić to niezbyt dokładnie, tak by pozostały grudki. Jeśli składniki zostaną wymieszane zbyt dokładnie, ciasto nie wyrośnie i będzie twarde.
Do ciasta podstawowego można dodać prawie wszystko na co mamy ochotę: czekoladę, świeże owoce, bakalie, warzywa, przyprawy czy mięso.
SKŁADNIKI
- Składniki suche:
- 375 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 175 g czarnych oliwek,
- 35 g parmezanu,
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- Składniki mokre:
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 125 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem, solą posiekanymi oliwkami, startym parmezanem i posiekanym rozmarynem.
- W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, a następnie przelać do suchych jednocześnie z rozpuszczonym masłem.
- Szybko wymieszać, aby połączyć składniki – pozostawiając grudki.
- Nakładać masę do formy na muffiny, wysmarowanej masłem lub wyłożonymi papierowymi papilotkami, wypełniając je do 3/4 wysokości, posypać płatkami migdałowymi.
- Piec 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.