Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem

2021-03-31
Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
Autor: Shutterstock Wytrawne muffinki  dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami
łatwy
0 min
4

Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem to ciekawa, słona przekąska dla tych, co nie przepadają za deserami. Idealna na imprezy  - jako dodatek do piwa i wina. Muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem sprawdzą się też jako drugie śniadanie lub zastąpią paszteciki  do barszczu.

Aby uzyskać smaczne i wyrośnięte muffiny należy pamiętać o podstawowej zasadzie: składniki suche należy mieszać w jednej misce, mokre – w drugiej, następnie mokre należy przelać do suchych i wymieszać. Ale należy pamiętać, by robić to niezbyt dokładnie, tak by pozostały grudki. Jeśli składniki zostaną wymieszane zbyt dokładnie, ciasto nie wyrośnie i będzie twarde.

Do ciasta podstawowego można dodać prawie wszystko na co mamy ochotę: czekoladę, świeże owoce, bakalie, warzywa, przyprawy czy mięso.

SKŁADNIKI

  • Składniki suche:
  • 375 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 175 g czarnych oliwek,
  • 35 g parmezanu,
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • Składniki mokre:
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  •  125 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem, solą posiekanymi oliwkami, startym parmezanem i posiekanym rozmarynem.
  • W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, a następnie przelać do suchych jednocześnie z rozpuszczonym masłem.
  • Szybko wymieszać, aby połączyć składniki – pozostawiając grudki.
  • Nakładać masę do formy na muffiny, wysmarowanej masłem lub wyłożonymi papierowymi papilotkami, wypełniając je do 3/4 wysokości, posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Redakcja
więcej