Muffiny z batonikami Daim: przepis

2021-03-29
Muffiny z batonikami Daim: przepis
Autor: Shutterstock Muffinki tym smaczniejsze im dodatek ciekawszy. Po owocach pora na czekoladowe batoniki. Mniam!
łatwy
15 min
4

Muffiny z batonikami Daim są dobre na każdą okazję. Efektowne i proste w przygotowaniu. Najnowszym trendem jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny z batonikami Daim.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g jogurtu
  • 80 g batoników Daim
  • opcjonalnie 50 ml likieru Baileys

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki.
  • Ciasto nałożyć do formy na muffinki i  piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.
  • Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim.
  • Z dodatkiem likieru Baileys, muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie. 
Redakcja
więcej