Muffiny z batonikami Daim: przepis
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Muffiny z batonikami Daim są dobre na każdą okazję. Efektowne i proste w przygotowaniu. Najnowszym trendem jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny z batonikami Daim.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- pół szklanki oleju
- 300 g jogurtu
- 80 g batoników Daim
- opcjonalnie 50 ml likieru Baileys
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki.
- Ciasto nałożyć do formy na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.
- Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim.
- Z dodatkiem likieru Baileys, muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie.