Muffinki z malinami i kruszonką: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na pyszne muffinki z kruszonką, które zostały wzbogacone świeżymi malinami sprawdziliśmy wielokrotnie! Muffinki idealnie nadają się na imprezę plenerową - doskonale znoszą transport, są też miękkie i wilgotne, dzięki zawartym w nich owocom.
Muffiny malinowe z kremem śmietanowym
Ciastka z malinami i białą czekoladą
Minitarty z malinami
Bułeczki drożdżowe z malinami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 230g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 80g miękkiego masła
- 100g cukru
- 1 duże jajko
- 150ml mleka
- KRUSZONKA:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- OWOCE:
- 20 dag malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na kruszonkę wyrabiać w miseczce do czasu powstania okruchów. Odstawić.
- Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać masło i rozcierać palcami. Wsypać cukier oraz maliny i wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać razem mleko z jajkiem. W ten sposób powstanie podział na 2 części: składniki suche i mokre.
- Połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wierzch posypać kruszonką.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut.