Muffinki z malinami i kruszonką: sprawdzony przepis

jak-zrobic-muffiny-z-malinami.jpg
Autor: pixabay.com Muffinki malinowe z kruszonką.
łatwy
25 min
4

Przepis na pyszne muffinki z kruszonką, które zostały wzbogacone świeżymi malinami sprawdziliśmy wielokrotnie! Muffinki idealnie nadają się na imprezę plenerową - doskonale znoszą transport, są też miękkie i wilgotne, dzięki zawartym w nich owocom.

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym

Ciastka z malinami i białą czekoladą

Minitarty z malinami

Bułeczki drożdżowe z malinami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 230g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 duże jajko
  • 150ml mleka
  •  
  • KRUSZONKA:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  •  
  • OWOCE:
  • 20 dag malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na kruszonkę wyrabiać w miseczce do czasu powstania okruchów. Odstawić.
  • Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać masło i rozcierać palcami. Wsypać cukier oraz maliny i wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszać razem mleko z jajkiem. W ten sposób powstanie podział na 2 części: składniki suche i mokre.
  • Połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wierzch posypać kruszonką.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut.