Krwiste babeczki na Halloween - sprawdzony przepis

2021-10-15
Justyna Smolińska
łatwy
40 min
4

Halloween to czas dobrej zabawy i organizacji wszelkiego rodzaju przyjęć. Na pewno motywem przewodnim na takich imprezach jest coś szczególnie przerażającego i odrażającego. My proponujemy - nie aż tak straszne z wyglądu, ale na pewno smaczne - krwiste babeczki z nadzieniem malinowym.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 jajka
  • szklanka cukru (zwykle jest to 3/4 szklanki, ale ze względu na kwaśne maliny warto użyć trochę więcej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietany 18 proc. lub w wersji light jogurty naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • opakowanie zamrożonych malin
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ubijamy na gładką masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wszystkie płynne składniki - śmietanę (jogurt) i olej. Mieszamy, aż się wszystko ze sobą dokładnie połączy.
  • Następnie do wymieszanej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie tylko tyle, aby składniki się ze sobą połączyły. Pamiętajmy, że ciasto nie musi być całkiem gładkie, mogą w nim znajdować się drobne grudki.
  • Kiedy ciasto zostanie już wstępnie wymieszane, dodajemy do niego rozmrożone maliny (wystarczy garść lub dwie - nie może być ich za dużo, aby nie zepsuła się struktura ciasta). Pozostałe ucieramy na sitku (by pozbyć się pestek), dodajemy cukier.
  • Następnie nakładamy ciasto (razem z malinami) do papierowych papilotek (do ok. 3/4 wysokości).
  • Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 25-30 min.
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu polewamy babeczki przecierem z malin (dosyć obficie).
Justyna Smolińska