Kruche i delikatne ciasteczka kokosowo-budyniowe

2021-03-29
Kruche i delikatne ciasteczka kokosowo-budyniowe
Autor: Shutterstock Kruche i delikatne ciasteczka kokosowo-budyniowe rozpływają się w ustach dzięki dodatkowi skrobi ziemniaczanej
łatwy
30 min
4

Ciasteczka kokosowo-budyniowe są niezwykle kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Pachnące wanilią i kokosem, stanowią doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 2 budynie w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (każdy po 40 g)
  • 2 żółtka
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego do obtoczenia ciasteczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ponieważ ciasteczka mają być kruche, masło i jajka powinny być chłodne, prosto z lodówki. Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Masło posiekać,  dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią i schłodzić.
  • Na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut - po tym czasie można przełamać jedno ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone.
  • Ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia. Ostudzone przechowywać ładnie poukładane (inaczej się pokruszą, bo są bardzo kruche) w szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Redakcja
więcej