Heidesand: kruche ciasteczka z palonym masłem - pokochasz je od pierwszego kęsa!

Heidesand: kruche ciasteczka z palonym masłem - pokochasz je od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty
łatwy
35 min
4

Heidesand, czyli niemieckie kruche ciasteczka, można przygotować na dwa sposoby - z masła surowego lub z lekko zrumienionego na patelni. my polecamy ten drugi sposób, bo ciasteczka mają wtedy ciekawszy aromat i są po prostu smaczniejsze!

SKŁADNIKI

  • 375 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo: żółtko lub całe jajko,
  • cukier zwykły lub brązowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i chłodne masło, wcześniej roztopione do lekkiego zbrązowienia, włożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.
  • Po wyjęciu niezbyt cienko wałkować i wkrawać nożem lub foremką ciasteczka. Posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub kolorową posypką Piec w temperaturze 180ºC do zrumienienia, ok 12 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej