Ciastka owsiane bez pieczenia - gotowe w 15 minut
2022-03-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czekoladowe ciastka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia są miękkie, ciągnące się i bardzo smaczne. Do tego są bardzo łatwe do zrobienia w 15 minut przy użyciu zaledwie kilku prostych składników z domowej spiżarni, takich jak płatki owsiane, masło orzechowe i kakao.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki (100 g) masła
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao w proszku
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyłożyć dwie blachy do pieczenia pergaminem lub papierem woskowanym i odstawić.
- Zagotuj cukier, masło, mleko i kakao w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu, często mieszając. Po osiągnięciu pełnego wrzenia gotuj przez 60 sekund, często mieszając.
- Zdejmij z ognia i natychmiast wmieszaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i płatki owsiane. Mieszaj na jednorodną masę.
- Za pomocą łyżki wyłóż porcję masy, po 1 czubatej łyżce na 1 ciastko, na blachę i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż ciastka ostygną i się zestalą. Zazwyczaj zajmuje to około 30 minut.
Jak zrobić kruche ciasteczka?