Ciastka owsiane bez pieczenia - gotowe w 15 minut

Ciastka owsiane bez pieczenia
Autor: Shutterstock.com Ciastka owsiane bez pieczenia
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czekoladowe ciastka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia są miękkie, ciągnące się i bardzo smaczne. Do tego są bardzo łatwe do zrobienia w 15 minut przy użyciu zaledwie kilku prostych składników z domowej spiżarni, takich jak płatki owsiane, masło orzechowe i kakao.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki (100 g) masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki płatków owsianych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyłożyć dwie blachy do pieczenia pergaminem lub papierem woskowanym i odstawić.
  • Zagotuj cukier, masło, mleko i kakao w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu, często mieszając. Po osiągnięciu pełnego wrzenia gotuj przez 60 sekund, często mieszając.
  • Zdejmij z ognia i natychmiast wmieszaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i płatki owsiane. Mieszaj na jednorodną masę. 
  • Za pomocą łyżki wyłóż porcję masy, po 1 czubatej łyżce na 1 ciastko, na blachę i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż ciastka ostygną i się zestalą. Zazwyczaj zajmuje to około 30 minut.
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciastka i ciasteczka, czyli przyjemność na jeden kęs

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej