Babeczki z likierem migdałowym - słodkości z mikrofalówki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Babeczki z likierem migdałowym to prosty deser, który zrobisz w kuchence mikrofalowej. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, dzięki czemu możesz zrobić go zawsze, np. tuż przed przybyciem późno zapowiedzianych gości.
SKŁADNIKI
- 240 g cukru (najlepiej w proporcjach: 2/3 brązowego, 1/3 białego)
- 4-5 łyżek likieru migdałowego
- 2 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Po 20 g cukru wsypać do foremek o średnicy 10 cm, skropić likierem tak, by cukier był tylko wilgotny. Foremki wstawić do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 600W na 5-6 minut.
- Mleko wymieszać z cukrem waniliowym, wstawić do mikrofalówki na 3-4 minuty.
- Jajka ubić z pozostałym cukrem, połączyć z mlekiem.
- Masę rozdzielić do foremek, wstawić na 12-14 minut do mikrofalówki ustawionej na 360W. Wyjąć, gdy krem się zetnie. Wstawić do lodówki.
- Przed podanie wyłożyć na talerzyki i posypać płatkami migdałowymi