Zdrowy keks. Przepis na obłędne fit ciasto najeżone bakaliami
2022-12-28
łatwy
90 min
12
Keks to pyszne ciasto, które najczęściej piecze się na różne święta. Ten przepis można jednak wykorzystywać przez cały rok i serwować na deser bez względu na okazję. Ten keks jest pełen zdrowych składników, które dostarczą mnóstwa witamin i mikroelementów. Poznaj przepis na keks, który zawsze się udaje.
Przepis na zdrowy keks
- Ciasto keks w zdrowej odsłonie robi się prosto. Przepis składa się z kilku łatwych kroków.
- Na upieczenie warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ wcześniej należy zapiec płatki owsiane, siemię lniane i otręby pszenne, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przygotować z nich mąkę.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok. Dlatego ciasto z bakaliami można piec bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
- Aromatu i smaku dodaje cynamon i imbir. Keks będzie równie dobry z przyprawą do piernika lub szarlotki.
- Ciasto posypuje się cukrem pudrem. Świetnie smakuje z polewą czekoladową, kruszonką i prażonymi płatkami migdałowymi.
- Keks doskonale smakuje z kawą, rozgrzewającą herbatą, kompotem czy mlekiem.
- Przepis na keks sprawdzi się w święta, urodziny czy imieniny. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bakalii
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane, siemię i otręby równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 10 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić.
- Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Dodać skórkę cytrynową i bakalie. Wymieszać.
- Jogurt wymieszać z miodem i roztrzepanym jajkiem.
- Do suchych składników dodać mokre i bardzo dokładnie mieszać, aż się połączą.
- Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego