Zdrowy keks. Przepis na obłędne fit ciasto najeżone bakaliami

zdrowy keks
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
12

Keks to pyszne ciasto, które najczęściej piecze się na różne święta. Ten przepis można jednak wykorzystywać przez cały rok i serwować na deser bez względu na okazję. Ten keks jest pełen zdrowych składników, które dostarczą mnóstwa witamin i mikroelementów. Poznaj przepis na keks, który zawsze się udaje.

Przepis na zdrowy keks

  • Ciasto keks w zdrowej odsłonie robi się prosto. Przepis składa się z kilku łatwych kroków.
  • Na upieczenie warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ wcześniej należy zapiec płatki owsiane, siemię lniane i otręby pszenne, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przygotować z nich mąkę.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok. Dlatego ciasto z bakaliami można piec bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
  • Aromatu i smaku dodaje cynamon i imbir. Keks będzie równie dobry z przyprawą do piernika lub szarlotki.
  • Ciasto posypuje się cukrem pudrem. Świetnie smakuje z polewą czekoladową, kruszonką i prażonymi płatkami migdałowymi.
  • Keks doskonale smakuje z kawą, rozgrzewającą herbatą, kompotem czy mlekiem.
  • Przepis na keks sprawdzi się w święta, urodziny czy imieniny. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki bakalii
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane, siemię i otręby równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 10 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić.
  • Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Dodać skórkę cytrynową i bakalie. Wymieszać.
  • Jogurt wymieszać z miodem i roztrzepanym jajkiem.
  • Do suchych składników dodać mokre i bardzo dokładnie mieszać, aż się połączą.
  • Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej