Wyśmienite ciasto słoneczne robię na weekend. Nie zostaje po nim nawet okruszek

ciasto słoneczne
Autor: Shutterstock Jest pyszne i poprawia humor. Ciasto słoneczne to idealny deser na weekend.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto słoneczne składa się z kilku przepysznych warstw, które idealnie się ze sobą komponują. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się masa serowa z orzeźwiającą nutą pomarańczy i cytryny. Kolejną warstwą jest doskonała beza, zaś zwieńczeniem ciasta jest kruszonka. Ciasto słoneczne jest tak dobre, że na jednej porcji się nie skończy. Zobaczcie, jak zrobić ciasto słoneczne, które smakuje obłędnie i poprawia humor.

Ciasto słoneczne – składniki

Do upieczenia pysznego ciasta słonecznego wykorzystuje się łatwo dostępne produkty. Są w sklepach przez cały rok, dlatego z przepisu na ten słodki przysmak można korzystać bez względu na okazję. Lista składników jest podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do przygotowania kruchego spodu i kruszonki. Druga obejmuje składniki do masy serowej, a trzecia to produkty, które potrzebne są do przygotowania delikatnej bezy.

  • składniki do kruchego spodu i kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier puder, jajko i żółtka, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • składniki do masy serowej – ser twarogowy, cukier, cukier z wanilią, olej, mleko, jajko i żółtka, budyń, pomarańcze i cytryny
  • składniki do bezy – białka, cukier, szczypta soli

Jak zrobić ciasto słoneczne?

Rozpływające się w ustach ciasto słoneczne, które zachwyca pod każdym względem, nie jest trudne. Warto jednak przeznaczyć na jego przygotowanie więcej czasu. Przepis na ciasto słoneczne został podzielony na poszczególne kroki, dzięki czemu upieczenie ciasta z perfekcyjną bezą i kruszonką jest łatwe i przyjemne.

Jak więc upiec wyborne ciasto słoneczne zwieńczone kruszonką? Przepis składa się z kilku etapów, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. etap – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. etap – podpieczenie kruchego spodu
  • 3. etap – przygotowanie masy serowej, przelanie jej na kruchy spód i upieczenie w piekarniku
  • 4. etap – przygotowanie bezy, wyłożenie jej na masę serową i posypanie wierzchu kruszonką
  • 5. etap – upieczenie ciasta słonecznego w piekarniku

Jak podawać ciasto słoneczne?

Przepyszne i w sam raz słodkie ciasto słoneczne to propozycja na doskonały deser. To uniwersalne ciasto, które można robić przez cały rok i serwować na najróżniejsze okazje. Sprawdzi się po rodzinnym obiedzie, w czasie świąt i podczas imprez okolicznościowych. Świetnie smakuje w upalne dni, kiedy temperatura sięga zenitu. Porcje warto schłodzić i udekorować listkami mięty, która dodatkowo orzeźwi deser.

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód i kruszonka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • masa serowa:
  • 1200 g sera twarogowego
  • 300 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  •  
  • Beza:
  • 250 g cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli

  • do podania: cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wsypać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszać.
  • Wbić jajko. Dodać żółtka i starte na tarce masło. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Uformować kule, owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Większą część ciasto rozwałkować i przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut.
  • Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Ser twarogowy zmiksować z cukrem, cukrem z wanilią i proszkiem budyniowym. Wlać olej, mleko, sok z pomarańczy i cytryny. Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wbić jajko. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Wyrównać wierzch. Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
  • Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
  • Formę wyjąć z piekarnika i równomiernie wyłożyć bezę. Wierzch posypać startą na tarce mniejszą częścią kruchego ciasta.
  • Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 stopni C i ponownie wstawić do niego formę. Piec około 20 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić. Ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • Podawać udekorowane cukrem pudrem na deser na różne okazje i święta.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
więcej