Wyborne ciasto z bananami piekę do góry nogami. Prezentuje się doskonale i rozpływa się w ustach
Dieta wegetariańska
Co można upiec z bananami? Jak się okazuje, te pyszne i zdrowe owoce egzotyczne świetnie smakują nie tylko w deserach. Można upiec z nich wyborne domowe ciasta. Jednym z przepisów, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest ta prosta receptura. Odwrócone ciasto z dodatkiem bananów jest pyszne i prezentuje się wyjątkowo efektownie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na najlepsze ciasto z bananami.
Jakie można upiec ciasto z bananów?
Banany są pyszne i zawierają wiele cennych witamin, minerałów i substancji odżywczych. Są łatwo dostępne w wielu sklepach i na bazarkach bez względu na porę roku. Idealnie sprawdzają się jako przekąska między posiłkami czy składnik deserów. Można zrobić z nich znakomite dietetyczne placuszki lub przygotować zdrowy koktajl na śniadanie. Mało kto wie, że banany można też wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego wypieku, sprawdźcie przepis na domowe odwrócone ciasto bananowe. Wygląda apetycznie i smakuje obłędnie. Wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Jak zrobić odwrócone ciasto bananowe?
Ciasta odwrócone można robić z różnymi owocami. Ten rodzaj wypieku pysznie smakuje z dodatkiem bananów. Przepis na ciasto do góry nogami wzbogacone bananami nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok. Można więc piec je na różne okazje. Do przygotowania ciasta świetnie sprawdzą się dojrzałe banany, które zalegają w kuchni i brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Zamiast je wyrzucać, warto upiec to znakomite ciasto odwrócone bananowe.
Jak więc przygotować deser w postaci ciasta bananowego do góry nogami? Z tym prostym przepisem to sama przyjemność. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a ciasto zachwyci wyglądem i smakiem każdego.
- 1. krok – pokrojenie bananów i ułożenie ich w tortownicy
- 2. krok – zagotowanie masła z cukrem trzcinowym i zalanie bananów
- 3. krok – przygotowanie ciasta i przelanie go do tortownicy z bananami
- 4. krok – upieczenie odwróconego ciasta bananowego
Jak odwrócić ciasto do góry nogami?
Sekretem przepisu na ciasto z dodatkiem bananów jest sposób przygotowania i podania. Ciasto odwrócone przygotowuje się od góry. Oznacza to, że na dnie tortownicy najpierw układa się składniki, które po upieczeniu stanowią wierzch ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi słodki domowy wypiek prezentuje się wyjątkowo apetycznie i rozpływa się w ustach.
Jak więc odwrócić ciasto z bananami upieczone według tego przepisu? Po wyjęciu z piekarnika tortownicę należy odstawić na 15 minut. Następnie należy odwrócić ją do góry nogami i zdjąć obręcz, a następnie spód. Po całkowitym ostygnięciu wystarczy pokroić odwrócone ciasto na porcje i podać na deser.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:- 3 banany
- 60 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany pokroić wzdłuż na połówki. Ułożyć płaską częścią do dołu w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do rondelka przełożyć masło i podgrzać. Kiedy zacznie się roztapiać, wsypać cukier trzcinowy i mieszać, aż się rozpuści i połączy z masłem. Kiedy zacznie wrzeć, rondelek zestawić z ognia.
- Masłem z cukrem równomiernie polać banany umieszczone w tortownicy. Odstawić.
- Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku.
- Wlać maślankę i wsypać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksować do połączenia składników.
- Ciasto wlać do tortownicy. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić na 15 minut, a następnie odwrócić do góry nogami i wyjąć z tortownicy.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.