Wielkanocna pascha czekoladowa: przepis

Wielkanocna pascha czekoladowa: przepis
Autor: Shutterstock Pascha czekoladowa jest  bardziej zdecydowana w smaku niż klasyczna pascha waniliowa
średni
45 min
4

Pascha to bardzo słodka, tradycyjna potrawa wielkanocna. Przygotowuje się ją zazwyczaj z twarogu, masła, mleka lub śmietany. Bakalie dodaje się według upodobań. Pascha będzie ciekawsza, gdy dodamy do niej czekolady - doskonale komponuje się wtedy z nią kandyzowana skórka pomarańczowa.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg tłustego białego sera
  • kostka miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • szklanka śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • 3 jaja
  • szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną.
  • Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania.
  • Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie.
  • Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.