Wielkanocna babka tiulowa z 15 żółtek: tradycyjny przepis ze starej książki kucharskiej
2021-03-29
średni
120 min
4
Wielkanocna babka tiulowa to przepis na tradycyjną babkę z książki Marii Disslowej "Jak gotować: praktyczny poradnik kucharstwa" z 1931 roku. W przepisie Marii Disslowej na wielkanocną babę należy użyć 30 żółtek. Zmniejszyłam ilość, dostosowując ją do obecnych rozmiarów foremek na babki. Babka jest lekka. Ma drobną strukturę. Smakuje obłędnie. Stąd jej nazwa - babka tiulowa.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 15 żółtek
- 30 g świeżych drożdży
- 60 ml (4 łyżki) mleka ciepłego
- 125 g masła, stopionego
- 60 g (4 1/2 łyżki) cukru
- 1 szczypta soli
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej na jasną, błyszczącą i jednorodną masę. Naczynie z żółtkami i cukrem postawić nad garnkiem z gorącą wodą. Dno naczynia z żółtkami nie może dotykać gorącej wody, bo zetną się na jajecznicę.
- Do masy żółtkowej dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Następnie dodawać po trochu mąki i mieszać. Na koniec dodać nasionka wyskrobane z przeciętej laski wanilii oraz sól. Zarobić jednorodne ciasto. Okryć ściereczką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30-50°C. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przebić, aby uwolnić gazy. Dodawać cienkim strumieniem stopione, ciepłe masło i wyrabiać za pomocą miksera lub ręcznie, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem. Odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180°C.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Beszamel - lukier, który nie spływa