Wielkanocna baba gotowana - łatwy przepis

2021-03-29
Wielkanocna baba gotowana - łatwy przepis
Autor: Shutterstock Babka gotowana wymaga użycia specjalnej formy, ale jest delikatniejsza niż ta z piekarnika
łatwy
25 min
4

Przepis na babkę gotowaną świetnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i przy innych okazjach. Babka gotowana to ciekawa propozycja dla wielbicieli słodkości - jej wyjątkowy smak i różne możliwości podania zaspokoją najbardziej wyszukane podniebienia. Wypróbuj nasz przepis na gotowaną babkę wielkanocną.

SKŁADNIKI

  • 12,5 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W mikserze utrzyj miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy, dorzucaj po jednym jajku, dosypując mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz rum i jeszcze przez chwilę miksuj.
  • Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy do gotowania. Zamknij ją, wstaw do garnka i wlej wrzątek (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy).
  • Babkę gotuj na małym ogniu w szczelnie przykrytym pokrywką garnku około godziny i 15 minut.
  • Po zdjęciu z ognia zostaw ciasto w otwartej formie na około 10 minut. Z formy wyjmuj ostrożnie.
  • Babkę możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem. Możesz ją również podać z sosem owocowym lub waniliowym albo ze świeżymi owocami.