Wielkanocna baba gotowana - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na babkę gotowaną świetnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i przy innych okazjach. Babka gotowana to ciekawa propozycja dla wielbicieli słodkości - jej wyjątkowy smak i różne możliwości podania zaspokoją najbardziej wyszukane podniebienia. Wypróbuj nasz przepis na gotowaną babkę wielkanocną.
SKŁADNIKI
- 12,5 dkg masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W mikserze utrzyj miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy, dorzucaj po jednym jajku, dosypując mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz rum i jeszcze przez chwilę miksuj.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy do gotowania. Zamknij ją, wstaw do garnka i wlej wrzątek (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy).
- Babkę gotuj na małym ogniu w szczelnie przykrytym pokrywką garnku około godziny i 15 minut.
- Po zdjęciu z ognia zostaw ciasto w otwartej formie na około 10 minut. Z formy wyjmuj ostrożnie.
- Babkę możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem. Możesz ją również podać z sosem owocowym lub waniliowym albo ze świeżymi owocami.