Tort z ajerkoniakiem - idealny na święta i uroczystości

2021-03-29
mg
tort_z_ajerkoniakiem_przepis_na.jpg
Autor: Shutterstock Tort z ajerkoniakiem to efektowny deser na święta i inne uroczyste okazje
średni
60 min
4

Na uroczystą okazję podaj gościom tort śmietanowy z ajerkoniakiem. Puszysty, wilgotny, aromatyczny. Udekoruj go owocami, a będzie bardziej ożywczy i kolorowy. Sprawdź nasz doskonały tort z ajerkoniakiem.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 7 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
  • szklanka ajerkoniaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • dekoracja:
  • brzoskwinie z puszki
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem, delikatnie połącz z pianą białek.
  • Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.
  • Tortownicę o średnicy 20-24 cm wyłóż pergaminem. Ciasto przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºCelsjusza. Piecz ok. 40-50 min.
  • Żelatynę rozpuść z 4 łyżkach wody. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, wlej ajerkoniak i tężejącą żelatynę. 
  • Brzoskwinie osącz, pokrój na ósemki. Syrop zachowaj na później.
  • Upieczony, zimny biszkopt (najlepiej na drugi dzień) przetnij w poziomie na dwa blaty. Dolny nasącz połową syropu brzoskwiniowego, posmaruj połową kremu z kremówki i ajerkoniaku. Nałóż górny blat. Powtórz czynność. Posmaruj kremem boki tortu. 
  • Przygotuj wierzchnią warstwę ciasta. Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszając, doprowadź do rozpuszczenia czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Kawałeczki brzoskwiń zanurzaj w masie czekoladowej, układaj na torcie. Gotowe ciasto wstaw na godzinę do lodówki.
  • Z okazji Wielkanocy możesz udekorować tort inaczej - np. rysując na nim motyw kwiatowy.
mg