Tort z ajerkoniakiem - idealny na święta i uroczystości
2021-03-29
średni
60 min
4
Na uroczystą okazję podaj gościom tort śmietanowy z ajerkoniakiem. Puszysty, wilgotny, aromatyczny. Udekoruj go owocami, a będzie bardziej ożywczy i kolorowy. Sprawdź nasz doskonały tort z ajerkoniakiem.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- szklanka cukru
- 7 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masa:
- 2 szklanki śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- szklanka ajerkoniaku
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- dekoracja:
- brzoskwinie z puszki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem, delikatnie połącz z pianą białek.
- Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.
- Tortownicę o średnicy 20-24 cm wyłóż pergaminem. Ciasto przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºCelsjusza. Piecz ok. 40-50 min.
- Żelatynę rozpuść z 4 łyżkach wody. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, wlej ajerkoniak i tężejącą żelatynę.
- Brzoskwinie osącz, pokrój na ósemki. Syrop zachowaj na później.
- Upieczony, zimny biszkopt (najlepiej na drugi dzień) przetnij w poziomie na dwa blaty. Dolny nasącz połową syropu brzoskwiniowego, posmaruj połową kremu z kremówki i ajerkoniaku. Nałóż górny blat. Powtórz czynność. Posmaruj kremem boki tortu.
- Przygotuj wierzchnią warstwę ciasta. Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszając, doprowadź do rozpuszczenia czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Kawałeczki brzoskwiń zanurzaj w masie czekoladowej, układaj na torcie. Gotowe ciasto wstaw na godzinę do lodówki.
- Z okazji Wielkanocy możesz udekorować tort inaczej - np. rysując na nim motyw kwiatowy.