Tort z adwokatem - idealny na święta i inne okazje!

Tort z adwokatem - idealny na święta i inne okazje!
Autor: Shutterstock Elegancki tort w pięknie żółtym, wiosennym kolorze, może być ozdobą każdej  uroczystości.
średni
60 min
4

Tort z adwokatem to idealny deser na odświętne okazje. Smakowity, niezbyt  trudny do przygotowania i pięknie prezentujący się na stole.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 80 g mąki tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 3 puszki mandarynek w syropie (po 312 g) lub 2 puszki moreli
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 750 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 250 ml advocaata 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
  • Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24 cm, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (z funkcją termoobieg) lub 180°C (z funkcją góra-dół). Piec przez około 40-45 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części. Jeden z blatów włożyć z powrotem do tortownicy.
  • Przygotować krem: mandarynki lub morele osączyć, zachowując sok. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami likieru adwokat i połączyć ją z pozostałym alkoholem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej.
  • Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po owocach. Nałożyć połowę masy śmietanowej na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć pozostałą połową masy śmietanowej, która została i połową owoców. 
  • Całość przykryć drugim biszkoptowym blatem, nasączyć go także  syropem z owoców. Wierzch i boki tortu ozdobić pozostałą masą śmietanową i  pozostałymi owocami.
  • Wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.