Tort z adwokatem - idealny na święta i inne okazje!
2021-03-29
średni
60 min
4
Tort z adwokatem to idealny deser na odświętne okazje. Smakowity, niezbyt trudny do przygotowania i pięknie prezentujący się na stole.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 80 g mąki tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 3 puszki mandarynek w syropie (po 312 g) lub 2 puszki moreli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 750 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml advocaata
- 1 płaska łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
- Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24 cm, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (z funkcją termoobieg) lub 180°C (z funkcją góra-dół). Piec przez około 40-45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części. Jeden z blatów włożyć z powrotem do tortownicy.
- Przygotować krem: mandarynki lub morele osączyć, zachowując sok. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami likieru adwokat i połączyć ją z pozostałym alkoholem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej.
- Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po owocach. Nałożyć połowę masy śmietanowej na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć pozostałą połową masy śmietanowej, która została i połową owoców.
- Całość przykryć drugim biszkoptowym blatem, nasączyć go także syropem z owoców. Wierzch i boki tortu ozdobić pozostałą masą śmietanową i pozostałymi owocami.
- Wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.