Tort truskawkowy na przyjęcie komunijne - jak go zrobić?
2021-03-29
średni
45 min
4
Okres przyjęć komunijnych zbiega się z początkiem sezonu na truskawki. Warto uświetnić przyjęcie komunijne deserem z dodatkiem tych owoców. W tej roli świetnie sprawdzi się tort truskawkowy. Nie tylko efektownie wygląda, ale także wyśmienicie smakuje. Jak zatem przygotować tort truskawkowy na przyjęcie komunijne?
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonych truskawek lub 0,5 kg świeżych
- 4 opakowania serka homogenizowanego waniliowego 200 g
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 żółtka
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1,5 szklanki chudego mleka
- aromat waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kilka truskawek zostawić do dekoracji tortu. Resztę zmiksować na puree.
- Masło utrzeć z 2/3 ilości cukru na krem, stopniowo dodawać żółtka i serek.
- Krem połączyć z puree truskawkowym.
- Galaretkę i 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i po przestudzeniu dodać do masy serowo-truskawkowej. Masę podzielić na 2 części.
- Tortownicę wyłożyć biszkoptami i zalać częścią masy, a następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i pokryć resztą masy. Wstawić do lodówki.
- Mleko zagotować z cukrem, dodać aromat waniliowy oraz pozostałą żelatynę i wymieszać. Tężejącą galaretkę wylać na masę serowo-truskawkową.
- Na koniec tort ozdobić truskawkami i wstawić do schłodzenia w lodówce.