Serce na walentynki. Tort serduszko w wersji dla początkujących
2023-02-10
łatwy
120 min
4
Z myślą o tych wszystkich, którzy pamiętają o walentynkach, podpowiadamy, jak zrobić tort serduszko. To przepis, z którym poradzi sobie każdy, więc nie ociągaj się, tylko przygotuj walentynkowe słodkie serce dla swojej drugiej połówki. A może dopiero skradniesz nim czyjeś serce?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- niepełna szklanka mąki
- pszennej tortowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do blachy
- Dekoracja:
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.
- owoce sezonowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia.
- Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
- Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca.
- Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
- Dekoracja: Czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką.
- Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową.
- Udekorować świeżymi owocami, na przykład truskawkami.
- Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę