Tort pokrzywowy: przepis na niebanalne i pyszne ciasto

2021-03-29
Małgorzata Kalemba-Drożdż
Tort pokrzywowy
Autor: wydawnictwo Pascal Tort pokrzywowy wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje
średni
90 min
4

Tort pokrzywowy pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis na tort pochodzi z książki "Pyszne chwasty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż (wydawnictwo Pascal). Warto go przetestować!

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 200 g młodych pokrzyw (można je zbierać także jesienią - w miejscach gdzie wycinane są pokrzywy, ciągle wyrastają młode roślinki)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • poncz:
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  • łyżeczka miodu lub cukru
  • 50 ml wody
  • 50 ml likieru cointreau, grand marnier lub innego cytrusowego
  •  
  • masa i dekoracja:
  • 100 g białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 250 g truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrzywę umyć, sparzyć, starannie odcisnąć z wody, dokładnie zmiksować z olejem.
  • Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodawać do masy jajecznej na przemian z pokrzywą.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.
  • Składniki ponczu wymieszać. Czekoladę roztopić.
  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, dodając rozpuszczoną czekoladę.
  • Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, każdy skropić ponczem, posmarować konfiturą i przełożyć bitą śmietaną.
  • Wierzch pokryć bitą śmietaną i udekorować owocami. Truskawki i białą czekoladę można zastąpić wiśniami z syropu i gorzką czekoladą.
Małgorzata Kalemba-Drożdż