Tort pokrzywowy: przepis na niebanalne i pyszne ciasto
2021-03-29
średni
90 min
4
Tort pokrzywowy pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis na tort pochodzi z książki "Pyszne chwasty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż (wydawnictwo Pascal). Warto go przetestować!
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 200 g młodych pokrzyw (można je zbierać także jesienią - w miejscach gdzie wycinane są pokrzywy, ciągle wyrastają młode roślinki)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- poncz:
- sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
- łyżeczka miodu lub cukru
- 50 ml wody
- 50 ml likieru cointreau, grand marnier lub innego cytrusowego
- masa i dekoracja:
- 100 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g konfitury truskawkowej
- 250 g truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrzywę umyć, sparzyć, starannie odcisnąć z wody, dokładnie zmiksować z olejem.
- Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodawać do masy jajecznej na przemian z pokrzywą.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.
- Składniki ponczu wymieszać. Czekoladę roztopić.
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, dodając rozpuszczoną czekoladę.
- Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, każdy skropić ponczem, posmarować konfiturą i przełożyć bitą śmietaną.
- Wierzch pokryć bitą śmietaną i udekorować owocami. Truskawki i białą czekoladę można zastąpić wiśniami z syropu i gorzką czekoladą.