Tort Mimoza

2021-03-29
Tort Mimoza
Autor: Shutterstock Tort Mimoza na Dzień Kobiet
średni
80 min
4

Mimoza (akacja srebrzysta, łac. Acacia dealbata) kwitnie w pierwszych dniach marca, a jej żółte kwiaty są we Włoszech symbolem Międzynarodowego Dnia Kobiet i 8 marca panie są nimi obdarowywane. Z tej okazji przygotowuje się też tort, który ma kształt kopuły i wygląda, jakby był obsypany kwiatami mimozy. Taki efekt dają okruchy biszkoptowe na wierzchu. Ciasto przekładane jest kremem i bitą śmietaną oraz nasączone sokiem z cytrusów. W klasycznej wersji tort przekładany jest crema pasticcera wymieszanym z bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 150 g cukru drobnego kryształu
  • 150 g mąki pszennej (najlepiej tortowej, typ 400)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • masło i mąka do tortownicy
  • Crema pasticcera:
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 90 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka 3,2-proc.
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36-proc.
  • 100 g cukru pudru
  • Syrop:
  • 300 ml wody
  • 100 g cukru
  • sok z 2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt: Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, białka na pianę. Delikatnie wyłożyć na żółtka pianę i mąki (pszenną i ziemniaczaną), następnie połączyć całość kolistymi ruchami. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać mąką. Wylać ciasto, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (grzanie od dołu 30 minut i 10 minut dół/góra). Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości 30–50 cm na podłogę. Wystudzić i przekroić ciasto wzdłuż na pół. Dolną część lekko wydrążyć. Górny blat ściąć z grubości, a brzegi pod kątem 45°. Kawałki biszkoptu (z wydrążenia i ścięcia) rozdrobnić i zachować do posypania.
  • Crema pasticcera: Mleko mocno podgrzać bez gotowania. W naczyniu, które można ustawić na gazie, ubić jajka z cukrem na sztywny kogel-mogel. Dodawać stopniowo mąkę i ubijając, wlewać gorące mleko (najlepiej przez sitko). Mieszając ustawić na palniku. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do ostudzenia. Wystudzony krem schłodzić w lodówce.
  • Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijać. Bitą śmietanę połączyć z crema pasticcera. Schłodzić.
  • Syrop: Podgrzać wodę i rozpuścić cukier. Ostudzić i dodać wyciśnięty sok z 2 pomarańczy. Oba blaty tortu nasączyć syropem. Wydrążony dół wypełnić przygotowanym kremem i ułożyć na nim górny nasączony blat. Pokryć tort kremem i obsypać równomiernie okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce.
  • Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby