Tort Mimoza
2021-03-29
średni
80 min
4
Mimoza (akacja srebrzysta, łac. Acacia dealbata) kwitnie w pierwszych dniach marca, a jej żółte kwiaty są we Włoszech symbolem Międzynarodowego Dnia Kobiet i 8 marca panie są nimi obdarowywane. Z tej okazji przygotowuje się też tort, który ma kształt kopuły i wygląda, jakby był obsypany kwiatami mimozy. Taki efekt dają okruchy biszkoptowe na wierzchu. Ciasto przekładane jest kremem i bitą śmietaną oraz nasączone sokiem z cytrusów. W klasycznej wersji tort przekładany jest crema pasticcera wymieszanym z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 150 g cukru drobnego kryształu
- 150 g mąki pszennej (najlepiej tortowej, typ 400)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- masło i mąka do tortownicy
- Crema pasticcera:
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- 90 g mąki pszennej
- 500 ml mleka 3,2-proc.
- Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki kremówki 36-proc.
- 100 g cukru pudru
- Syrop:
- 300 ml wody
- 100 g cukru
- sok z 2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, białka na pianę. Delikatnie wyłożyć na żółtka pianę i mąki (pszenną i ziemniaczaną), następnie połączyć całość kolistymi ruchami. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać mąką. Wylać ciasto, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (grzanie od dołu 30 minut i 10 minut dół/góra). Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości 30–50 cm na podłogę. Wystudzić i przekroić ciasto wzdłuż na pół. Dolną część lekko wydrążyć. Górny blat ściąć z grubości, a brzegi pod kątem 45°. Kawałki biszkoptu (z wydrążenia i ścięcia) rozdrobnić i zachować do posypania.
- Crema pasticcera: Mleko mocno podgrzać bez gotowania. W naczyniu, które można ustawić na gazie, ubić jajka z cukrem na sztywny kogel-mogel. Dodawać stopniowo mąkę i ubijając, wlewać gorące mleko (najlepiej przez sitko). Mieszając ustawić na palniku. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do ostudzenia. Wystudzony krem schłodzić w lodówce.
- Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijać. Bitą śmietanę połączyć z crema pasticcera. Schłodzić.
- Syrop: Podgrzać wodę i rozpuścić cukier. Ostudzić i dodać wyciśnięty sok z 2 pomarańczy. Oba blaty tortu nasączyć syropem. Wydrążony dół wypełnić przygotowanym kremem i ułożyć na nim górny nasączony blat. Pokryć tort kremem i obsypać równomiernie okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce.
- Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby