Tort egipski: przepis na biszkopt z orzechów włoski z kremem kawowym
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Tort egipski to ciasto wilgotne, wielowarstwowe, bardzo kremowe i jeszcze bardziej orzechowe. Biszkopt z orzechów włoski przełożony jest kremem kawowym. Czy można żądać więcej? Oczywiście, że tak. Poprosimy o dokładkę!
Poznaj przepisy na inne orzechowe smakołyki:
Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]
Orzechówka: jak zrobić nalewkę na młodych orzechach? [przepis]
SKŁADNIKI
- Na biszkopt orzechowy:
- 200 g orzechów włoskich, zmielonych
- 9 białek
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- Dekoracja
- 12-16 połówek orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąki i proszkiem od pieczenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier.
- Do mieszaniny orzechów i mąki dodać połowę piany z białek i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto.
- Masę wylać do tortownicy o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170°C przez 35 minut lub do próby tz. "suchego patyczka".
- Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z tortownicy i przekroić w poprzek.
- Pora na krem. Śmietanę przełożyć do dużej miski.
- Dodać kawę rozpuszczalną, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder przesiany przez sitko.
- Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
- Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.
- Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
- Biszkopt przełożyć połową kremu. Wierzch ponownie pokryć pozostałym kremem. Udekorować połówkami orzechów włoskich.