Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]

Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W tej zielonej od szpinaku tarcie harmonijnie łączą się wyraziste orzechy włoskie z delikatnym smakiem kontrastujących kolorystycznie, białych szparagów, a wszystko doprawione czosnkiem.

Składniki

  • Na spód tarty 30 cm x 20 cm lub średnicy 26 cm:
  • 200 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka agaru
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • Na nadzienie:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 500 g liści szpinaku
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 200 ml śmietanki roślinnej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze wszystkich składników na spód zagniatamy ciasto - można w robocie kuchennym. Zawijamy je w folię, chłodzimy co najmniej 30 minut, można całą noc.

  • Schłodzone ciasto wykładamy na formę i wyklejamy łącznie z rantem na równą grubość. Nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

  • Szpinak myjemy, dobrze odciskamy.

  • Składniki nadzienia - śmietanę, szpinak, skrobie, sól, czosnek, gałkę muszkatołową, i pieprz - umieszczamy w blenderze, najlepiej kielichowym i miksujemy na gładką masę.

  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy - najwygodniej obieraczką do warzyw. Przykrawamy je do wymiarów formy.

  • Nadzienie wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy szparagi. Zapiekamy 20-25 minut, aż wbity w nadzienie patyczek będzie suchy. Odstawiamy na kwadrans przed przekrojeniem, aby nadzienie stężało. Podajemy z zieloną sałatą z sosem winegret.

 

Przepis pochodzi z książki: Zielenina bez glutenu, Wydawnictwo Druga Strona