Tort czekoladowo-migdałowy: przepis na smaczny tort z czekoladą i migdałami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Nasze babcie twierdziły, że do dobrego tortu potrzeba kopy jaj. Tylko wtedy ciasto jest pulchne i ma wyborny smak. W starych zapiskach babuni znaleźliśmy przepis na taki tradycyjny polski tort - czekoladowy na bazie migdałowego biszkoptu, przełożony pyszną masą. Naszym zdaniem wyśmienity. Sprawdź i ty! Zobacz, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj czekoladę w proszku oraz zmielone migdały (nie zdejmuj skórki).
- Białka ubij na sztywną piankę. Delikatnie połącz z masą jajeczno-czekoladową.
- Przełóż ciasto biszkoptowe do tortownicy o średnicy 26-30 cm, posmarowanej od wewnątrz tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
- Czas na przygotowanie masy. Z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Gdy zacznie wrzeć, dosyp zmielone migdały. Gotuj przez chwilę. Zestaw syrop z płyty grzewczej, przestudź (do temperatury około 60°C). Ucieraj, aż syrop zbieleje. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz ziarenka wanilii.
- Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty. Przełóż go jeszcze ciepłą masą.
- Posmaruj na wierzchu płynną polewą czekoladową. Posyp płatkami migdałów.