Tort Battenberg: klasyka światowego cukiernictwa

2021-03-29
Tort Battenberg
Autor: Shutterstock Tort Battenberg powstał w 1884 roku, żeby uczcić ślub wnuczki królowej Wiktorii
średni
70 min
4

Tort Battenberg powstał w 1884 roku, żeby uczcić ślub wnuczki królowej Wiktorii z księciem Ludwikiem z Battenberg. Cztery części miały reprezentować każdego z książąt Battenberg – Ludwika i jego braci. Według innej opowieści części ciasta są symbolem dwóch małżeństw (wspomnianego Ludwika i jego brata z księżniczkami angielskimi). Niewątpliwie nazwa nawiązuje do miasta Battenberg (Hesja, środkowe Niemcy), siedziby tej arystokratycznej rodziny. Trudno jednak szukać potwierdzenia wspomnianych historii, bo zapiski na ten temat się nie zachowały. W druku przepis pojawił się w 1903 roku.

SKŁADNIKI

  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 175 g mąki tortowej (typ 400)
  • 3 jajka
  • 70 g migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • Ponadto:
  • 1/2 słoiczka dżemu morelowego
  • 250 g gotowej masy marcepanowej białej lub złotej
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze zmielonymi migdałami.
  • Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo jajka, ucierając, zmiksować z ekstraktem migdałowym. Dodać mąkę z proszkiem i migdałami.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z niewielką ilością czerwonego barwnika.
  • Obie części piec oddzielnie w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Wystudzić.
  • Pociąć na 4 części (po 2 z każdego koloru) tak, by powierzchnie styczne były proste i gładkie, a każdy kawałek w przekroju kwadratowy.
  • Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Ciasto złożyć w szachownicę, sklejając dżemem. Posmarować dżemem dookoła.
  • Marcepan rozwałkować, podsypując cukrem pudrem.
  • Ciasto zawinąć w masę marcepanową
  • Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby
Redakcja
więcej