Tort ananasowo – kokosowy: przepis na tort Piña colada

Tort ananasowo-kokosowy: przepis na tort Piña colada
Autor: Shutterstock Tort ananasowo-kokosowy wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania
łatwy
50 min
4

Tort ananasowo-kokosowy o smaku przypominającym pyszny drink Piña colada można przygotować w domu samodzielnie. Z naszym przepisem to naprawdę nic trudnego!

SKŁADNIKI

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka,
  • 12 dag cukru,
  • 12 dag mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa:
  • 25 dag margaryny,
  • 1 puszka ananasów,
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • Blat kokosowy:
  • 5 białek,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru.
  • Polewa czekoladowa:
  • 5 dag margaryny,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka mleka,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka.
  • Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej margaryną tortownicy.
  • Piec ok. 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180ºC.
  • Syrop z ananasów uzupełnić wodą do 0,5 l i ugotować na nim budyń.
  • Margarynę utrzeć na pianę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypać pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać.
  • Przygotować blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec ok. 15 min.
  • Przygotować polewę czekoladową: wszystkie składniki z wyjątkiem tabliczki czekolady stopić na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę, wymieszać  i od razu rozsmarować polewę na blacie kokosowym.
  • Na biszkopcie rozsmarować masę ananasową, nakryć blatem kokosowym i… najeść się do syta.
Marcin Szczepański
więcej