Tort ananasowo – kokosowy: przepis na tort Piña colada
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Tort ananasowo-kokosowy o smaku przypominającym pyszny drink Piña colada można przygotować w domu samodzielnie. Z naszym przepisem to naprawdę nic trudnego!
SKŁADNIKI
- Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka,
- 12 dag cukru,
- 12 dag mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa ananasowa:
- 25 dag margaryny,
- 1 puszka ananasów,
- 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- Blat kokosowy:
- 5 białek,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 szklanka cukru.
- Polewa czekoladowa:
- 5 dag margaryny,
- 5 dag cukru pudru,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka mleka,
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka.
- Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej margaryną tortownicy.
- Piec ok. 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180ºC.
- Syrop z ananasów uzupełnić wodą do 0,5 l i ugotować na nim budyń.
- Margarynę utrzeć na pianę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypać pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać.
- Przygotować blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec ok. 15 min.
- Przygotować polewę czekoladową: wszystkie składniki z wyjątkiem tabliczki czekolady stopić na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę, wymieszać i od razu rozsmarować polewę na blacie kokosowym.
- Na biszkopcie rozsmarować masę ananasową, nakryć blatem kokosowym i… najeść się do syta.