Tort amaretto - łatwy i idealny na różne okazje!
2021-03-29
średni
45 min
4
Lekki tort amaretto zawsze się udaje, choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu. Jednak wbrew pozorom nie jest trudne, a tort smakuje wyśmienicie i nadaje się do uświetniania rodzinnych uroczystości.
SKŁADNIKI
- 15 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 dag płatków migdałowych
- 15 dag cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz do formy
- Krem
- 60 dag śmietany kremówki
- 3 torebki zgęstnika do śmietany
- 9 łyżek likieru amaretto
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedno jajko rozbić, oddzieli żółtko od białka. Żółtko ucierać z cukrem i drugim całym jajkiem, tłuszczem i szczyptą soli.
- Oba rodzaje mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia. Dodać do masy jajecznej
- Wlać mleko.
- Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wlać 1/4 (lub 1/3) przygotowanego ciasta - posypać 1/4 (lub 1/3) płatków migdałowych.
- Piec 10 minut w temperaturze 220ºC, po 7 minutach ciasto posmarować odrobiną rozmąconego białka i dopiec. W podobny sposób upiec pozostałe 3 (lub 2) placki.
- Śmietanę ubić z likierem i sokiem cytrynowym. Pod konic ubijania dodać zgęstnik.
- Placki przełożyć masą śmietankową - nie smarować wierzchniego placka.
- Ostatni placek posypać ozdobnie cukrem pudrem - można skorzystać z gotowych szablonów. Jeśli ten sposób wykończenia nam nie odpowiada - możemy ort ozdobić klasycznie.