Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem
2021-03-29
trudny
110 min
4
Miłośnicy czekolady z pewnością zechcą wypróbować przepis na torciki z czekoladą i wiśniami przekładane bitą śmietaną, podawane z musem czekoladowym. Brzmi pysznie? I tak też smakuje! Podajemy oryginalny przepis na deser czekoladowy z wiśniami, jakiego jeszcze nie kosztowaliście.
Czarne z wiśniami
Babeczki wiśniowe serca
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Murzynek z wiśniami
SKŁADNIKI
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 9 jajek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki wody
- 0,75 szklanki cukru
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki mąki
- 200 g wiśni
- Lukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mus czekoladowy: w rondelku rozpuść czekoladę razem z masłem i wodą. Ubij 4 żółtka z 3 łyżkami cukru i dodaj do ostudzonej czekolady. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ubij 4 białka i połącz delikatnie z czekoladową masą. Gdy mus jest już gotowy, wyłóż go do kieliszków i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Minitorciki: Ubij 5 białek na sztywno, dodaj 0,75 szklanki cukru i wymieszaj. Następnie dołóż 5 żółtek. Wszystkie składniki delikatnie mieszaj. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i całość piecz przez ok. 40 minut.
- W rondelku podgrzej wydrylowane wiśnie i dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady. Mieszaj na małym ogniu do rozpuszczenia.
- Gdy biszkopt jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kilka minut, żeby ostygł.
- Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj łyżeczką małe kółeczka, a każde z nich pokrój na cienkie paseczki i nasącz je kompotem z wiśni.
- Na pierwszy plaster nałóż wiśnie z czekoladą, a na kolejny ubitą śmietanę. Na wierzch połóż kolejny plaster biszkoptu i posmaruj go czekoladą z wiśnią oraz śmietaną. Na całość połóż ostatni plaster biszkoptu.
- Tak przygotowany minitorcik polej lukrem i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.