Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem

2021-03-29
tort czekoladowy
Autor: thinkstockphotos.com Tort czekoladowy tradycyjnie przyrządzamy z wiśniami i bitą śmietaną
trudny
110 min
4

Miłośnicy czekolady z pewnością zechcą wypróbować przepis na torciki z czekoladą i wiśniami przekładane bitą śmietaną, podawane z musem czekoladowym. Brzmi pysznie? I tak też smakuje! Podajemy oryginalny przepis na deser czekoladowy z wiśniami, jakiego jeszcze nie kosztowaliście.

Czarne z wiśniami

Babeczki wiśniowe serca 

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Murzynek z wiśniami

SKŁADNIKI

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 9 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki mąki
  • 200 g wiśni
  • Lukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mus czekoladowy: w rondelku rozpuść czekoladę razem z masłem i wodą. Ubij 4 żółtka z 3 łyżkami cukru i dodaj do ostudzonej czekolady. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ubij 4 białka i połącz delikatnie z czekoladową masą. Gdy mus jest już gotowy, wyłóż go do kieliszków i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
  • Minitorciki: Ubij 5 białek na sztywno, dodaj 0,75 szklanki cukru i wymieszaj. Następnie dołóż 5 żółtek. Wszystkie składniki delikatnie mieszaj. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i całość piecz przez ok. 40 minut.
  • W rondelku podgrzej wydrylowane wiśnie i dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady. Mieszaj na małym ogniu do rozpuszczenia.
  • Gdy biszkopt jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kilka minut, żeby ostygł.
  • Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj łyżeczką małe kółeczka, a każde z nich pokrój na cienkie paseczki i nasącz je kompotem z wiśni.
  • Na pierwszy plaster nałóż wiśnie z czekoladą, a na kolejny ubitą śmietanę. Na wierzch połóż kolejny plaster biszkoptu i posmaruj go czekoladą z wiśnią oraz śmietaną. Na całość połóż ostatni plaster biszkoptu.
  • Tak przygotowany minitorcik polej lukrem i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.