To najlepsze ciasto na jesienny deser. Z tymi owocami smakuje wybornie i znika błyskawicznie

Dieta wegetariańska
Gruszki to obok jabłek najpopularniejsze jesienne owoce. Sezon na nie trwa w najlepsze, dlatego warto z niego korzystać. Z gruszek można zrobić nie tylko pyszne domowe przetwory. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków. Na początek warto sprawdzić przepis na pyszne i puszyste maślane ciasto z gruszkami. To najlepszy deser na jesienne popołudnie.
Z czego zrobić ciasto maślane z gruszkami?
Pełne słodkiego smaku ciasto maślane z owocową niespodzianką robi się nie tylko łatwo. Do jego przygotowania wykorzystuje się podstawowe produkty, których zwykle używa się do domowych słodkich wypieków. Jeżeli lubicie piec ciasta w domu, na pewno macie je wszystkie pod ręką. Lista składników nie jest długa i obejmuje osiem produktów.
Aby upiec domowe ciasto maślane z dodatkiem sezonowych owoców, należy przygotować takie artykuły spożywcze jak:
- gruszki
- składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia
- składniki mokre – masło, jajka, jogurt grecki
Jak zrobić ciasto maślane z gruszkami?
Przepis na wyborne domowe ciasto z gruszkami zawsze się udaje. Ciasto wychodzi pyszne, aromatyczne i obłędnie puszyste. Receptura jest łatwa i szybka. Przygotowanie zajmuje tylko kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. Wystarczy tylko postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku.
Jak więc upiec pełne smaku domowe ciasto maślane z dodatkiem słodkich gruszek? To dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak piec tego typu wypieki w domu. Zaawansowani też będą pod wrażeniem łatwości przygotowania i efektu końcowego. Maślane ciasto z gruszkami podbije każde podniebienie.
- 1. krok – utracie masła z cukrem, a następnie z jajkami
- 2. krok – połączenie masy maślanej z pozostałymi składnikami
- 3. krok – przełożenie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu gruszek
- 4. krok – upieczenie ciasta maślanego z gruszkami w piekarniku
Jak podawać maślane ciasto z gruszkami?
Pełne smaku i aromatu domowe ciasto maślane wzbogacone słodkimi gruszkami to pomysł na jesienny deser. Jeden kawałek oczaruje kubki smakowe i poprawi humor. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub owocowej herbaty. Ciasto maślane z gruszkami jest uniwersalne, więc można podawać je na różne okazje. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, aby prezentowało się jak z najlepszej cukierni.
SKŁADNIKI
- 500 g gruszek
- 280 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:- cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Masło utrzeć z cukrem na jasny puch.
- Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia.
- Wsypać mąkę, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodać jogurt grecki. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim pokrojone gruszki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.