To najlepsze ciasto na jesienny deser. Z tymi owocami smakuje wybornie i znika błyskawicznie

maślane ciasto z gruszkami
Autor: Shutterstock Pyszne, puszyste i naładowane słodkimi gruszkami. To ciasto maślane zrobisz w 15 minut.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Gruszki to obok jabłek najpopularniejsze jesienne owoce. Sezon na nie trwa w najlepsze, dlatego warto z niego korzystać. Z gruszek można zrobić nie tylko pyszne domowe przetwory. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków. Na początek warto sprawdzić przepis na pyszne i puszyste maślane ciasto z gruszkami. To najlepszy deser na jesienne popołudnie.

Z czego zrobić ciasto maślane z gruszkami?

Pełne słodkiego smaku ciasto maślane z owocową niespodzianką robi się nie tylko łatwo. Do jego przygotowania wykorzystuje się podstawowe produkty, których zwykle używa się do domowych słodkich wypieków. Jeżeli lubicie piec ciasta w domu, na pewno macie je wszystkie pod ręką. Lista składników nie jest długa i obejmuje osiem produktów.

Aby upiec domowe ciasto maślane z dodatkiem sezonowych owoców, należy przygotować takie artykuły spożywcze jak:

  • gruszki
  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia
  • składniki mokre – masło, jajka, jogurt grecki

Jak zrobić ciasto maślane z gruszkami?

Przepis na wyborne domowe ciasto z gruszkami zawsze się udaje. Ciasto wychodzi pyszne, aromatyczne i obłędnie puszyste. Receptura jest łatwa i szybka. Przygotowanie zajmuje tylko kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. Wystarczy tylko postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku.

Jak więc upiec pełne smaku domowe ciasto maślane z dodatkiem słodkich gruszek? To dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak piec tego typu wypieki w domu. Zaawansowani też będą pod wrażeniem łatwości przygotowania i efektu końcowego. Maślane ciasto z gruszkami podbije każde podniebienie.

  • 1. krok – utracie masła z cukrem, a następnie z jajkami
  • 2. krok – połączenie masy maślanej z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu gruszek
  • 4. krok – upieczenie ciasta maślanego z gruszkami w piekarniku

Jak podawać maślane ciasto z gruszkami?

Pełne smaku i aromatu domowe ciasto maślane wzbogacone słodkimi gruszkami to pomysł na jesienny deser. Jeden kawałek oczaruje kubki smakowe i poprawi humor. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub owocowej herbaty. Ciasto maślane z gruszkami jest uniwersalne, więc można podawać je na różne okazje. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, aby prezentowało się jak z najlepszej cukierni.

SKŁADNIKI

  • 500 g gruszek
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • cukier puder do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasny puch.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia.
  • Wsypać mąkę, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodać jogurt grecki. Wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim pokrojone gruszki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej