Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Keks z dodatkiem jabłek, które nadadzą temu ciastu jeszcze większego aromatu, jest bardzo prosty do przygotowania. Jego zaletą jest to, że ciasto może stać kilka dni, a nawet tygodni. Dzięki bakaliom jest to zdrowy i pożywny deser.. Jest aromatyczny i przepełniony różnymi smakami. Pamiętajmy tylko, że masę bakaliową najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas keks będzie o wiele smaczniejszy.
SKŁADNIKI
- 300 g jabłek,
- 100 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 100 g posiekanych orzechów laskowych,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 120 g migdałów,
- 120 g rodzynek,
- 20 ml rumu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta startego kminku,
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 250 g mąki pszennej zwykłej (jeśli nie mamy mąki pszennej pełnoziarnistej wówczas możemy użyć 1/2 kg zwykłej),
- 1 jajko,
- 1 proszek do pieczenia,
- szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, pokrojoną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy (migdały, orzechy laskowe i włoskie), cukier cynamon , kminek i rum. Przykryć i odstawić na całą noc.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka i wymieszać z owocami przygotowanymi poprzedniego dnia.
- Masę przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175°C.