Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks

2021-03-29
Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks
Autor: Shutterstock Keks z dodatkiem jabłek  jest  bardziej  wilgotny i wyrazisty w smaku
łatwy
30 min
4

Keks z dodatkiem jabłek, które nadadzą temu ciastu jeszcze większego aromatu, jest  bardzo prosty do przygotowania. Jego zaletą jest to, że ciasto może stać kilka dni, a nawet tygodni. Dzięki bakaliom jest to zdrowy i pożywny deser.. Jest aromatyczny i przepełniony różnymi smakami. Pamiętajmy tylko, że masę bakaliową najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas keks będzie o wiele smaczniejszy.

SKŁADNIKI

  • 300 g jabłek,
  • 100 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 120 g migdałów,
  • 120 g rodzynek,
  • 20 ml rumu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta startego kminku,
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 250 g mąki pszennej zwykłej (jeśli nie mamy mąki pszennej pełnoziarnistej wówczas możemy użyć 1/2 kg zwykłej),
  • 1 jajko,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, pokrojoną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy (migdały, orzechy laskowe i włoskie), cukier cynamon , kminek i rum. Przykryć i odstawić na całą noc.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka i wymieszać z owocami przygotowanymi poprzedniego dnia.
  • Masę przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175°C.