Świąteczny makowiec - zawijany, z polewą

mat. pras. DIAMANT
Świąteczny makowiec z polewą
Autor: mat. pras. DIAMANT Makowiec to tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie
łatwy
60 min
4

Na Boże Narodzenie wypróbuj przepis na świąteczny makowiec - zawijany strudel z makiem i bakaliami, polany białą polewą. Drożdżowy makowiec upieczony według tradycyjnej receptury będzie królem wśród ciast na wigilijnym stole i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru DIAMANT
  • 500 g mąki
  • 2 jajka - osobno białka i osobno żółtka
  • 90 g masła
  • 900 g masy makowej
  • Szczypta soli
  • Polewa: 250 g Cukru do polew DIAMANT
  • 25 ml zimnej wody lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Drożdże rozpuścić z cukrem DIAMANT w lekko ciepłym mleku, dodać mąkę, 2 żółtka, jedno białko, szczyptę soli. Całość wymieszać, zagniatać ciasto, dodając stopniowo masło. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt.

    Posmarować masą makową i zawinąć jak roladę, od dłuższego boku. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem.

    Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C.

    Cukier do polew DIAMANT rozpuścić w 25 ml zimnej wody i ostudzony makowiec posmarować śnieżnobiałą polewą.

mat. pras. DIAMANT