Świąteczny makowiec - zawijany, z polewą
Na Boże Narodzenie wypróbuj przepis na świąteczny makowiec - zawijany strudel z makiem i bakaliami, polany białą polewą. Drożdżowy makowiec upieczony według tradycyjnej receptury będzie królem wśród ciast na wigilijnym stole i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka.
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 200 g cukru DIAMANT
- 500 g mąki
- 2 jajka - osobno białka i osobno żółtka
- 90 g masła
- 900 g masy makowej
- Szczypta soli
- Polewa: 250 g Cukru do polew DIAMANT
- 25 ml zimnej wody lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Drożdże rozpuścić z cukrem DIAMANT w lekko ciepłym mleku, dodać mąkę, 2 żółtka, jedno białko, szczyptę soli. Całość wymieszać, zagniatać ciasto, dodając stopniowo masło. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt.
Posmarować masą makową i zawinąć jak roladę, od dłuższego boku. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem.
Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Cukier do polew DIAMANT rozpuścić w 25 ml zimnej wody i ostudzony makowiec posmarować śnieżnobiałą polewą.