Strucla z makiem na Wigilię i święta
2021-03-29
średni
40 min
4
Strucla makowa to ciasto, które tradycyjnie przygotowujemy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia, pysznie smakuje przez cały rok. Wypróbuj przepis na struclę makową z wykorzystaniem gotowej masy makowej.
SKŁADNIKI
- szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 60 g masła
- 2 jajka
- 10 g drożdży suchych
- 1/4 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 cukier wanilinowy
- puszka gotowej masy makowej
- 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju
- Składniki na lukier:
- 10 dag cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody
- ziarna maku do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Po ok. 10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę. Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając kształt prostokąta. Na jego powierzchni rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w struclę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem, zanurzonym w oleju. Pieczemy w temp. 170stopni przez ok. 40-45 minut.
- Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.