Strucla z makiem na Wigilię i święta

2021-03-29
CYKORIA
Makowiec
Autor: thinkstockphotos.com Strucla makowa na Wigilię i Święta
średni
40 min
4

Strucla makowa to ciasto, które tradycyjnie przygotowujemy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia, pysznie smakuje przez cały rok. Wypróbuj przepis na struclę makową z wykorzystaniem gotowej masy makowej.

SKŁADNIKI

  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży suchych
  • 1/4 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • puszka gotowej masy makowej
  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • Składniki na lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody
  • ziarna maku do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Po ok. 10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę. Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. 
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając kształt prostokąta. Na jego powierzchni rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w struclę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem, zanurzonym w oleju.  Pieczemy w temp. 170stopni przez ok. 40-45 minut. 
  • Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.
CYKORIA