Słodka księżniczka. Zniewalające ciasto na zimno

ciasto słodka księżniczka
Autor: Shutterstock Słodka księżniczka urzeka obłędnym wyglądem i przepysznym smakiem.
łatwy
60 min
12

Słodka księżniczka to obłędne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Deser prezentuje się wyjątkowo apetycznie i przepysznie smakuje. To dobry pomysł na efektowne ciasto bez pieczenia na każdą okazję. Oto łatwy i sprawdzony przepis na ciasto Słodka księżniczka.

Przepis na ciasto Słodka księżniczka

  • Zrobienie tego ciasta bez pieczenia nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować krok po kroku według tego łatwego przepisu, a deser uda się za każdym razem.
  • Czas przygotowania nie jest długi, ale trzeba pamiętać, że ciasto powinno chłodzić się w lodówce przynajmniej trzy godziny.
  • Lista składników to łatwo dostępne produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Masę śmietankową wzbogaci dodatek startej gorzkiej czekolady, drobno posiekanych orzechów lub zmielone czekoladowe ciasteczka.
  • Do masy nie trzeba dodać cukru, ponieważ całość jest dość słodka.
  • Żelatynę zastąpi galaretka w ulubionym smaku. Opakowanie proszku należy zalać połową szklanki wrzątku, wymieszać i ostudzić, a następnie wlać do serka mascarpone ze śmietanką.
  • Ciasto robi się w tortownicy, ale uda się także w dużej prostokątnej lub kwadratowej formie.

Kiedy podawać ciasto Słodka księżniczka?

Ten deser bez pieczenia o pięknej nazwie smakuje zawsze. Doskonale smakuje latem, ponieważ podaje się je na zimno. Słodką księżniczkę można też zrobić na święta, rodzinną uroczystość lub przygotować na urodziny zamiast tortu.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 250 g herbatników z czekoladą
  • 50 g roztopionego masła
  • masa śmietankowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wrzątku
  • polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać, dociskając. Równomiernie wyłożyć dżem, a następnie kajmak. Tortownicę wstawić do lodówki.
  • Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Serek mascarpone przełożyć do miski i wlać połowę śmietanki. Zmiksować na gładki i gęsty krem. Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlać żelatynę. Krem równomiernie wyłożyć na warstwę kajmakową i ponownie wstawić formę do lodówki.
  • Do rondelka przełożyć połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wlać śmietanę i podgrzewać. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto udekorować polewą z białej czekolady i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Podawać ze świeżymi owocami i listkami mięty.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Anna Szulc-Górska
więcej