Skubaniec ze śliwkami. Doskonałe ciasto śliwkowe z bezą na każdą okazję

skubaniec ze śliwkami
Autor: Shutterstock Skubaniec ze śliwkami to pyszne kruche ciasto z owocami i bezą.
łatwy
65 min
12

Dieta wegetariańska

Skubaniec ze śliwkami smakuje pysznie, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Na kruchym cieście wygodnie ułożyły się śliwki i perfekcyjna beza. To najlepsze ciasto na lato, w którym można się zakochać już od pierwszego kęsa. Zobaczcie, jak zrobić ciasto skubaniec ze śliwkami.

Jak zrobić skubaniec ze śliwkami?

Przygotowanie tego obłędnego ciasta zaczyna się od zagniecenia kruchego ciasta. Dzieli się je na trzy części – dwie mniejsze i jedną nieco większą. Tę ostatnią należy rozwałkować na placek, który będzie miał taki rozmiar jak forma i wyłożyć nim jej dno, a następnie wstawić do lodówki. Do jednej z mniejszych części dosypuje się kakao i ponownie wyrabia. Małe części należy oddzielnie owinąć folią spożywczą i schować w zamrażarce. Kolejnym krokiem jest zrobienie bezy. Białka ubija się z solą i cukrem, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa. Na kruchym spodzie układa się pokrojone na kawałki śliwki i posypuje startym na tartce kakaowym ciastem. Następnie równomiernie wykłada się bezę i posypuje stratą na tarce jasną częścią kruchego ciasta. Formę wstawia się do piekarnika. Temperatura wynosi 180 stopni, a czas pieczenia to 45 minut.

Przepis na skubaniec ze śliwkami

  • Przepis na pyszne ciasto skubaniec z dodatkiem śliwek jest łatwy. Dzięki temu przepisowi ciasto robi się bez zbędnych komplikacji.
  • Czas przygotowania wynosi około 30 minut, a pieczenie trwa 35 minut. Śliwkowy skubaniec jest więc gotowy w nieco ponad godzinę.
  • Na liście składników znajdują się produkty łatwo dostępne. Są w sklepach przez cały rok.
  • Skubaniec ze śliwkami można robić bez względu na porę roku. Zamiast świeżych owoców można wykorzystać mrożone śliwki.
  • Ciasto wzbogaci dodatek cynamonu lub odrobina przyprawy do piernika.

Kiedy podawać skubaniec ze śliwkami?

Skubaniec ze śliwkami to pomysł na deser, który sprawdzi się zawsze. Ciasto jest tak dobre, że większość gości będzie prosić do dokładkę. Dlatego dobrze jest od razu upiec ciasto skubaniec ze śliwkami na dużą blachę.

Skubaniec śliwkowy sprawdzi się jako deser po obiedzie czy rodzinnej uroczystości. Można serwować je na święta. Zastąpi tort urodzinowy i będzie świetnym wypiekiem na imieniny. Porcje skubańca ze śliwkami można wzbogacić kulką domowych lodów, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Ciasto doskonale smakuje z kawą i herbatą.

SKŁADNIKI

  • 600 g śliwek
  • 420 g mąki
  • 220 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 110 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier z wanilią i cukier puder. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i energicznie zagnieść ciasto.
  • Dodać żółtka i wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na trzy części, z czego jedna powinna być nieco mniejsza niż dwie pozostałe.
  • Jedną z mniejszych części ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Do drugiej mniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki.
  • Większą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Formę wstawić do lodówki.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.
  • Z lodówki wyjąć formę z kruchym spodem. Posypać kaszą manną i ułożyć pokrojone w plasterki i pozbawione pestek śliwki.
  • Ciasto z dodatkiem kakao zetrzeć na tarce i posypać nim śliwki. Równomiernie wyłożyć ubite białka i posypać startą na tarce jasną częścią ciasta.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
więcej